„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ na Kazališnim igrama u Jajcu

Na ovogodišnjim Kazališnim igrama BiH u Jajcu u natjecateljskom programu nastupit će kazališni hit Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ koja je na programu 8. srpnja. Ova predstava, koju je režirao Ivan Leo Lemo, ranije je prepoznata kao osvježenje Brešanovog teksta te ovjenčana nizom nagrada na festivalu u Brčkom: nagrada za najbolju mladu glumicu (Jelena Kordić Kuret), glazbu (Zvonimir Dusper) i kostimografiju (Mirjana Zagorec) od stručnog žirija te nagrada za najboljeg glumca od žirija publike (Robert Pehar). I na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” Robert Pehar za ulogu Učitelja nagrađen je Malom liskom.

Iako je ovo stari tekst Ive Brešana koji na pozornicama regije igra dugi niz godina, pristup tekstu i izvedbi je nov. Bačve različitih veličina čine scenu, odnosno golemu krčmu pod otvorenim nebom. Prostor istodobno sugerira otvorenost, ali i ljudsku učmalost te izlazi iz okvira tradicionalnih postavki ove drame. Postavljaju se neka nova pitanja i traži izlaz.

Kako kaže dramaturg Dragan Komadina, mostarska Mrduša zaziva prekid Bukarina kola i izlazak iz njegovog strujnog kruga. „Pokažimo Bukarama da nemaju neograničenu moć nad nama. To je čak prilika i za njih da se suoče sa sobom i počnu sumnjati u vlastitu misiju, figuru apsolutističke vlasti koju utjelovljuju“, kaže Komadina.

Kazališne igre u Jajcu najstariji su teatarski festival u BiH i upravo duga tradicija pokazuje koliko je to prestižni festival koji svake godine ugošćuje najbolje predstave iz države. U iznimno velikoj konkurenciji prijavljenih predstava, izabrano je njih osam. Selektor Igara, teatrolog i dramski pisac Almir Bašović kaže kako je bilo još predstava koje su zaslužile doći u Jajce, no one odabrane su zaista obilježile prošlu godinu.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.