Predstavljanje monografije: Uspješno kazalište s jasnom vizijom vlastite budućnosti

„U ovih 25 godina imali smo 60 premijera te 42 festivalska nastupa s kojih smo se vratili s 33 nagrade. Gostovali smo u 40 različitih mjesta u BiH te u 22 u Republici Hrvatskoj. Pored toga, gostovali smo i u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Srbiji“, kazao je, među ostalim, ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na predstavljanju monografije „25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“ koja je održana 12. prosinca 2019. godine na Maloj sceni HNK Mostar.

„Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka, već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje“, izjavio Vukoja.

Monografiju su, uz Ivana Vukoju, predstavili redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović, predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta te umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, a moderatorica je bila Anita Milićević. Također su nastupili glazbeni gosti Gitarski trio Robert Sivrić, Ivan Zvonimir Stejskal i Bruno Vuger s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru koje je pripremio Miljenko Puljić.

Dubravka Zrnčić Kulenović je naglasila teatrološku vrijednost i kvalitetu monografije, ali i istaknula kako je HNK Mostar, s obzirom na uvjete nastanka i djelovanje, i produkcijski i estetski uspješnije kazalište od nekih mnogo većih kazališnih kuća.

Prema riječima Miroslava Palamete „monografija predstavlja svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom, i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati iznimne uspjehe i imati jasnu viziju vlastite budućnosti.“

Dragan Komadina istaknuo je kako je HNK mostar i hrvatsko i mostarsko i bosanskohercegovačko kazalište, ali i da je krajnji cilj  „što prije postati moderno i respektabilno kazalište u europskim okvirima“.

 „Možda se to iz ove današnje perspektive čini preambicioznim, ali sam siguran da idemo u dobrom smjeru i da smo već ostvarili zapažene rezultate na tom putu“, kazao je Komadina.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: