Radionica dramskog pisanja treba postati tradicija

Završena je prva faza radionice dramskog pisanja HNK Mostar koja će trajati do kraja kazališne sezone, a iz koje će proisteći jedan kratki film i predstava koja će nastati po modelu dramskog teksta koji su pisali polaznici radionice.

Po riječima koordinatorice projekta Anite Milićević, radionica je podijeljena u dvije grupe: radionicu pisanja filmskog scenarija i radionicu dramskog pisanja. U prvoj fazi polaznici su se upoznali s teoretskim osnovama pisanja filmskog scenarija, odnosno pisanja dramskog teksta, a sada slijede napredniji koraci.

“Druga faza podrazumijeva suradnju s Bonk studijem, odnosno njihova škola kamere i režije surađivat će s radionicom i polaznicima filmskog scenarija, dok će polaznici dramskog pisanja u drugoj fazi surađivati sa Dramskim studijem mladih HNK Mostar. Treća faza je produkcija same predstave s radionice dramskog teksta, te produkcija kratkog filma s radionice filmskog scenarija”, kazala je Milićević.

Dodala je kako im je cilj educirati polaznike o osnovama pisanja filmskog scenarija, odnosno pisanja dramskog teksta i provesti ih kroz sve tri faze te radionice koja će trajati do kraja kazališne sezone.

“Sada smo završili s prvom i radimo pripreme za drugu fazu gdje će se polaznici upoznati s tekstovima i raditi na upoznavanju da bi vidjeli kako će proteći sama produkcija te da bi došli u treću fazi, odnosnu samu produkciju. U toj fazi će polaznici radionice filmskog scenarija sudjelovati kao asistenti redatelja, dok će polaznici dramskog pisanja sudjelovati kao dramaturzi u samoj predstavi”, pojasnila je koordinatorica.

Po njenim riječima, radionicu planiraju održavati svake godine kako bi educirali polaznike i privukli mlade ljude u kazalište, da prihvate to kao mjesto susreta, razvoja i obrazovanja.

“Zadovoljna sam rezultatima radionice i nastalim tekstovima tako da se nadam da će se to nastaviti i u buduće, da će radionica dramskog pisanja postati na neki način tradicija za mlade ljude, da se mogu iskazati, pokazati svoj talent i raditi s poznatim dramaturzima i redateljima kako bi na kraju mogli imati kratki film i predstavu koja će ući u redovan repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru”, poručila je Milićević. Hrvatsko narodno kazalište  u Mostaru je u sezoni 2020./2021. po prvi put počelo s radionicom dramskog pisanja.

Bljesak.info / FENA / 9.2.2021.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: