Siječanj u HNK Mostar u znaku nove predstave “Sretni ljudi”

Prvi je mjesec nove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u znaku premijerne izvedbe nove predstave. Riječ je o predstavi „Sretni ljudi“ autorice Nine Mitrović, jedne od najistaknutijih i najboljih hrvatskih dramatičarki danas, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Zanimljivo je kako je ovo praizvedba teksta „Sretni ljudi“, a premijera je u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine u HNK Mostar. Prva je repriza u utorak, 24. siječnja u 20 sati.

Dramski tekst „Sretni ljudi’“ nema klasičnu strukturu. Može ga se promatrati kao zbirku kratkih monodrama. Slijedom toga moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran. Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobiva kaleidoskopska struktura. Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Predstava „Spremni“ autorice Kristine Gavran u režiji dramske prvakinje HNK Mostar Jelene Kordić Kuret na rasporedu je u petak, 27. siječnja. Drama se događa u jednoj obitelji, likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kćer. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba, ili kako Otac u obitelji kaže „Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni.“  Otac i Majka su puni straha, i tim strahom doslovno hrane svoju djecu.

Sada već kultna predstava „Identitluk“, koja je gostovala po cijeloj Bosni i Hercegovini, osvojila nagrade i oduševila publiku, igra u ponedjeljak, 30. siječnja i u utorak, 31. siječnja. „Identitluk“ je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. Dramaturški je okvir predstave suočavanje dominantnih bosanskohercegovačkih identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej „U ime identiteta“.

Cijena ulaznica: redovita 10 KM, studenti, učenici, nezaposleni i umirovljenici 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno, godišnje karte.
Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

 

 

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.