“Spremni” – prva predstava nakon korona krize

Premijera predstave “Spremni” održat će se u četvrtak, 25. lipnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, poštivajući sve mjere i preporuke nadležnih tijela. Predstava je nastala prema tekstu “Spremni”, mlade i nagrađivane hrvatske autorice Kristine Gavran, a režiju potpisuje Jelena Kordić Kuret, pripćeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u HNK Mostar.

Drama se događa u jednoj obitelji, likovi su arhetipski: Majka, Otac, Sin i Kćer. Ta obitelj živi po filozofiji samodostatnosti, gdje ti nitko drugi ne treba, ili kako Otac u obitelji kaže “Četiri je mjera u svim kuharicama. Zato naša obitelj broji četiri člana. Mi nikome ništa nismo dužni.” Otac i Majka su puni straha, i tim strahom doslovno hrane svoju djecu.

Jelena Kordić Kuret, osim što je režirala predstavu, u njoj glumi Majku. Kaže kako komad “Spremni”, iako pisan 2012. godine, jako rezonira s današnjim vremenom i krizom koju živimo. “Gavran se bavi fenomenom straha i onim u što se ta urođena, primarna ljudska emocija pretvara kada se koristi kao sredstvo manipulacije”.

O samom redateljskom poslu Kordić Kuret rekla je da ju je “zanimalo kako se sve te pojave reflektiraju na pojedinca i što imaju kao svoju posljedicu”.

“Pored samog sadržaja jako me je privukla i forma u kojoj Gavran piše. Ona tekst vodi kao antidramu i mišljenja sam da se u takvoj formi dobro može prikazati svijet u kojem živimo. Tako da nam je samim tim odredila pravac kojim trebamo voditi predstavu, što je meni jako uzbudljivo jer jako volim gledati predstave u zakonitostima teatra apsurda”, zaključila je Kordić Kuret.

“Naša 25. kazališna sezona trebala je biti ne samo jubilarna nego, po mnogim parametrima, do sada i naša najuspješnija sezona. I bila bi da se nije pojavila korona. Spomenimo samo dvije premijere koje smo otkazali zbog korone, sedam festivala na kojima smo trebali igrati sa šest različitih predstava te 15 dogovorenih gostovanja do kraja sezone. Premda smo radili pod posebnim režimom, nismo se predali niti odustali. Dapače, kada je izgledalo da je sve stalo mi smo započeli rad na novoj predstavi”, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, te dodao kako je predstava nastala “s domaćim, HNK snagama predvođenim Jelenom Kordić Kuret i Robertom Peharom te s našim mostarskim prijateljima i suradnicima Daliborom Nikolićem i Andrijanom Zovkom. Posebno nas veseli što u predstavi igraju Anja Kraljević i Dražen Pavlović za koje se nadamo da će jednom, poput Jelene i Roberta, i njih dvoje biti prvaci drame HNK Mostar.”

Robert Pehar koji glumi Oca, rekao je kako se drama ne bavi samo izvanrednim okolnostima nego prikazuje i na koje načine strah utječe na pojedinca, na obitelj kao nukleus društva te konačno i na samo društvo, odnosno što znači kolektivni strah. “Ovdje govorimo i o potrebi za manipulacijom drugima pa makar to bili i najbliži te u širem kontekstu za indoktrinacijom osobito starijih ljudi prema mladima”.

Mlada glumica Anja Kraljević, kojoj je uloga Kćeri prva uloga u HNK Mostar istaknula je: “Za mene je to prvo kazališno iskustvo u Mostaru. Bilo mi je inspirativno, super ekipa, super tekst, pogotovo zato što je situacija s koronom kakva jest. Rad na predstavi dobro mi je došao da se maknem od svega. ”

“Mislim da smo napravili predstavu koja reflektira apsurdnosti svake vrste, pokrenute upravo tim imaginarnim strahom od svega što nije kao ‘mi’. Za što smo spremni? Za sve, osim za normalan život, možda smo i spremni, ali sigurno ne za ovaj svijet, i ne za human, svevremen i sveprostoran suživot u njemu”, riječi su Dražena Pavlovića, koji u predstavi glumi Sina.

Poznati mostarski umjetnik, voditelj Umjetničke galerije Kraljice Katarine, akademski kipar svojstvena i originalna stila Dalibor Nikolić, autor je scenografije za predstavu. Kaže kako suradnja s HNK Mostar za njega predstavlja izuzetno afirmativan profesionalni izazov. “U mom dosadašnjem opusu rada, primarni predmet interesa bile su umjetničke instalacije. Kroz ovu suradnju, moje prostorne artikulacije dobile su svoju svrhovitost sukladno potrebama uprizorenja i funkcija u sklopu kazališnog komada.”

Autor glazbe  je producent, kompozitor i glazbenik Andrijan Zovko, inače jedan od pionira eksperimentalne i elektroničke glazbe na ovim prostorima koji je svirao na mnogim europskim pozornicama.

“Svaka nova predstava je izazov. Proces je bio donekle kaotičan, jer je teško napraviti distancu unutar njega i stvoriti zvučnu podlogu predstave držeći se što dalje od ‘marketing patetike’, s obzirom da si i sam dio ‘masovne izolacije’. Sve ono što me opsjedalo u procesu stvaranja glazbe za ovu predstavu moralo se kanalizirati na za mene prihvatljiv način. Vjerujem kako smo na kraju postavili respektabilan ‘post-izolacijski’ komad koji govori o zlokobnim vremenima iščekivanja, kada smo svi spremni za nešto”, kaže Zovko, posebno naglasivši zadovoljstvo slobodom koja mu je prepuštena.

Prva i druga repriza predstave bit će odigrane u petak, 26. lipnja, i subotu, 27. lipnja, obje s početkom u 20 sati i s jako ograničenim brojem ulaznica.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.