Sve spremno za sevdah dramu o Šantiću

„Trenutno smo u završnoj fazi priprema, imamo još desetak dana do premijere, a već smo u fazi da radimo probe od početka do kraja komada, bez zaustavljanja. To znači kako je sve postavljeno na svoje mjesto i kako imamo dovoljno vremena za uigravanje, što je jako važno i dobro“, rekao je glumac Bojan Kolopić, najavljujući  predstavu „Što te nema …“ autorice Marijane Aracki, pod redateljskom palicom Erola Kadića.

Predstava „Što te nema …“ koprodukcijski je projekt tri kazališne kuće iz Mostara i Banja Luke: Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar, i Narodnog pozorišta Republike Sprske.

„Sve se to događa upravo zahvaljujući odličnoj suradnji tri kazališta i prije svega ljudi koji su uključeni u ovaj proces, koje ću sigurno pamtiti po dobroj energiji i novim prijateljstvima koja sam stekao ovdje u Mostaru. A steći nova prijateljstva nije mala stvar“, istaknuo je Kolopić, koji  igra lik Alekse Šantića.

Riječ je o sasvim novom žanru sevdah drami koja po prvi put u povijesti postavlja na daske koje život znače priču o životu poznatoga mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi s Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru.

Osim po izvrsnoj glumačkoj postavi tri kazališne kuće, predstava je specifična i po kostimima karakterističnim za razdoblje u kojem se radnja odvija, te sevdahu koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kojem je Šantić živio.

„Najznačajnije je naravno to da se radi predstava o Aleksi Šantiću. Kamo lijepe sreće da se više rade predstave, filmovi, emisije i da se što češće sjećamo i ugledamo na velikane poput Alekse. I da osvijestimo to kako smo nažalost skloni tome da ih zaboravimo, naročito kada pogledamo tko su većinom idoli današnjih mladih, ali i starijih generacija. Ako bilo tko nakon predstave dođe kući i dobije želju pročitati pjesmu Alekse Šantića, to je već uspjeh. I to su trenuci kada kazalište dobiva smisao i kada glumac osjeti značaj svog poziva. Najiskrenije se nadam kako će ovaj zajednički rad tri kazališta biti samo početak jedne dugoročne suradnje, koja će potaknuti i druge kazališne kuće da se još više udružuju i rade zajedno. To je zaista velika stvar za svaki teatar, za svakog sudionika pojedinačno, i naravno za našu publiku“, rekao je Kolopić.

U predstavi uz Kolopića igraju Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Scenografiju predstave radi Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić. Premijerne izvedbe bit će odigrane u okviru kulturne manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to praizvedba u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, zatim premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 18. listopada.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: