Tri nagrade za “Kroz proces 10-6-93” na Kazališnim igrama BiH u Jajcu

Na 41. Kazališnim/Pozorišnim igrama BiH u Jajcu predstava “Kroz proces 10-6-93” osvojila je tri nagrade stručnog žirija.

Najbolja je predstava u cjelini ovogodišnjih Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine “Kroz proces 10.6.93” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, autorski projekt Marine Petković Liker.

Marina Petković Liker dobitnica je i nagrade za najbolju režiju za ovu predstavu kojom, kako je navedeno, propituje mogućnosti i granice teatarskog jezika.

Glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru pripala je nagrada za kolektivnu glumačku igru.

O nagradama je ove godine odlučivao stručni žiri u sastavu Sulejman Bosto, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Darko Cvijetić.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u ovoj kazališnoj sezoni ima ukupno petnaest nagrada.

Početak rada na predstavi započeo je prošle godine snimanjem dokumentarnog video materijala: od srednjobosanskih krajolika do svjedočanstava članova obitelji stradale djece, gdje se bol miješa s gorčinom i ljutnjom zbog činjenice kako nitko nije kazneno odgovarao za ovaj strašni zločin, do iskaza (samo)ohrabrenja kako vrijedi vjerovati u sporu i dostižnu pravdu, ali i u ostanak i život u toj dolini tuge i nade. Taj je materijal kasnije iskorišten u trodijelno strukturiranoj predstavi, koja nas po principu mansionske dramaturgije, tzv. dramaturgije stanica, vodi kroz različite prostore unutar zgrade Kazališta. Predstava “Kroz proces 10-6-93” nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija. Ona nas prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli. Autorica je skupa s glumačkim ansamblom uspjela jedan užasan događaj pretvoriti u paradigmatsku predstavu o problemima života danas i ovdje. Danas i ovdje – nakon strašne tragedije i nekažnjenog zločina od prije 29 godina.

U predstavi glume Miro Barnjak, Ana Franjčević, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.