Trijumf HNK Mostar u Banjoj Luci: „Gnijezdu“ čak tri velike nagrade

„Gnijezdo“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru trijumfiralo je na upravo završenom Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet 11“ u Banjoj Luci. Ovjenčano je s tri velike nagrade – stručni žiri jednoglasno ga je ocijenio najboljom predstavom u cjelini, a i publika ga je proglasila najboljom predstavom. Osim te dvije nagrade, Jelena Kordić Kuret proglašena je najboljom glumicom festivala.

Stručni žiri koji čine ravnateljica Dječjeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin i književnica Jelena Kojović Tepić naveo je u svome obrazloženju kako je „Gnijezdo“ jednoglasno ponijelo titulu najbolje predstave te da je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Zapleta i predstava koja je učinila ono što rijetko čine kazališne predstave – angažirala sva osjetila.

„Od trenutka kada je publiku na ulazu u dvoranu dočekao miris kave i rakije, pa do prepoznavanja naših obiteljskih matrica koje su bez tipične kazališne rampe ponuđene publici na tacnama zajedno s pravom juhom i kolačima. Inspirirani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim obiteljskim odnosima kakve svaka obitelj na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih obiteljskih kuća. Ansambl je, uz malo suza i melankolije, dosta kvalitetnog smijeha i glazbe načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom – temu odnosa prema obiteljskom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar obitelji koje taj odnos nosi“, stoji u obrazloženju odluke.

Redateljica predstave Marina Petković Liker nije krila zadovoljstvo odličnim prijemom kod publike i usporedila ga je s gostovanjem u Gavelli kada se kao i u Banjoj Luci dogodilo da publika dugotrajnim pljeskom pokaže svoje razumijevanje i neskrivenu emociju.

„Jako sam sretna što je na ovom festivalu predstavu prepoznala i publika i žiri. Publika i njena pozicija u kazalištu u mom radu je izuzetno važna i zato mi je bitan način na koji se do publike dopire. Isto tako mi je drago da je i žiri prepoznao rad i kvalitetu predstave te je ocijenio najboljom. Scenografija, radnja, odnos s publikom… zajedno čine ovu predstavu jakom, ali je ansambl taj koji svake sekunde mora biti prisutan i oni se jedino u svom zajedništvu mogu glumački ostvariti. Jelena je definitivno zaslužila nagradu, ali sigurno i ostatak ansambla jer je to zajednička, isprepletena igra“, kazala je Marina Petković Liker dodavši kako je predstava nastala iz jake potrebe komuniciranja sa svijetom u kojem i za koji nastaje te su ove nagrade potvrda koliko vrijedi ulagati u kazalište i u način na koji ono uspostavlja vezu s publikom i svijetom u kojem živi.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja naglasio je kako HNK Mostar već nekoliko sezona ide u dobrom smjeru, a to potvrđuju upravo ovakva priznanja. „Sustavan i kvalitetan rad vodi i do ovakve valorizacije. Naravno, nagrade nisu jedini pokazatelj, ali jesu kruna rada na jednoj predstavi, nešto što nas veoma raduje i daje zadovoljstvo“, istaknuo je Vukoja.

Jeleni Kordić Kuret ova nagrada predstavlja iznimnu čast i najvažnije joj je što sve više publike gleda ovu predstavu.

„Drago mi je da su publika i žiri prepoznali iskrenost i istinitost ‘Gnijezda’ i jako sam zahvalna na svim priznanjima koje je naša predstava dobila na ovom festivalu. Svima čestitam!“, kazala je Jelena.

Žiri je naveo kako je Jelena Kordić Kuret maestralno iznijela ulogu Vesele, lika kojeg svi poznajemo. „Svatko od nas ima neku ‘usidjelicu’ u obitelji, dobru dušu tešku za podnošenje, koja pasivno-agresivnim odnosom prema svijetu koji doživljava kao vječitu opasnost terorizira bližnje, ali istodobno nosi ljubav u sebi, onu trapavu, neizrečenu, manifestiranu stalnom brigom i povišenim tonom. Od zloslutne strine u Domanovićevom ‘Mrtvom moru’, ovakva žena vrana nije ni privirila u umjetnost, tim više, Jelena Kordić Kuret zaslužuje nagradu za najbolju žensku ulogu“, navedeno je u obrazloženju.

Na festivalu, u organizaciji Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke, osim HNK Mostar nastupili su i zagrebački „Kerempuh“ s predstavom „Elling“ autora Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, beogradski Atelje 212 s kazališnim komadom Staše Bajac „Ovaj će biti drugačiji“ u režiji Đurđe Tešić te Centar za kulturu Svilajnac s „Padom“ Branislave Ilić u režiji Kokana Mladenovića.

Inače, „Gnijezdo“ je u prosincu 2018. godine proglašeno i najboljom predstavom u cjelini na 3. Međunarodnom teatarskom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u organizaciji sarajevskog Kamernog teatra 55. Na gostovanju u zagrebačkom kazalištu Gavella, u travnju 2019. godine, te u Osijeku u okviru Osječkoga ljeta kulture, u srpnju 2018. godine, pobralo ovacije i dugotrajan aplauz, a mediji i kazališna kritika imali su iznimno dobre osvrte na predstavu.

(Foto: Aco Čavić)

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.