Trofejna predstava “Drang nach Westen” gostuje u HNK Mostar

HNK Mostar ugostit će nagrađivanu predstavu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad“). Autor predstave je Dragan Komadina, a redateljica Lajla Kaikčija.

„Za nastanak ovog teksta najzaslužnija je Lajla Kaikčija, redateljica koja je od mene zatražila pomoć u traganju za teatarskom artikulacijom njenog ljudskog nemira izazvanog izbjegličkom krizom i slikama nesretne djece koja su se utapala u bijegu prema “obećanoj zemlji”. I dogodio se prodor. Drang na njemačkom znači i čežnju, čežnju za Zapadom. Valjda se tako i priča s Istoka premjestila prema Zapadu. Valovi Egejskog mora krenuli su dolinom Bosne i izbacile ove dramske brodolomnike u jedan zenički soliter”, kazao je Komadina.

U programskoj knjižici ove predstave, između ostaloga, piše:

„Iako zaronjen u svijet medijskog ludila, globalnog terorizma, zapadnog licemjerja i ksenofobije, islamskog fundemantalizma, Drang nach Westen je zapravo prodor u intimu dobro čuvanih tajni jedne obitelji čiji su protagonisti otac, dvije kćeri, te jedan stvarni, a drugi potencijalni zet. Ovaj dramaturški blitzkrieg počinje na crni petak, 13. studenog/novembra prošle godine, petak koji je za Zenicu i BiH bio sudbonosan u smislu ishoda kvalifikacijske utakmice s Irskom i plasmana nogometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Međutim, tu istu Francusku potresao je teroristički napad u režiji radikalnih islamista. Još jedan u nizu datuma na početku 21. stoljeća nakon kojega više ništa neće biti isto?“

Ova je predstava na 33. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom po odluci međunarodnog žirija osvojila nagrade za dramski tekst Dragana Komadine, za najbolju režiju Lajle Kaikčija, za glazbu Igora Kasapovića, scenografiju Sabine Trnka, kao i nagradu za najbolju predstavu u cjelini kazališta iz BiH te „Srebrnu statuu“ festivala za najbolju predstavu u cjelini, prema odluci žirija publike.

„Drang nach Westen“ bit će izvedena 21. travnja 2017. u HNK Mostar s početkom u 20 sati.

Više informacija o predstavi?

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: