Vukoja: Trudimo se biti otvoreni za mlade ljude i dati im što više prilika

„Ako mladi ljudi za vrijeme studiranja razviju ljubav prema kazalištu, ta će ljubav trajati cijeli život“, izjavio je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja prilikom promocije projekta „HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar“, održanoj u srijedu, 10. studenoga 2021. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Vukoja je izrazio iznimno zadovoljstvo suradnjom sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru te poručio kako ona daje izvrsne rezultate na obostranu korist.

„Studentima je ovo prilika da besplatno dođu pogledati naše sadržaje, a nama je to sastavni dio onoga što nazivamo ‘odgajanjem publike’. Šest godina projekt traje i iskreno se nadamo kako će se tako i nastaviti“, naglasio je Vukoja.

Po njegovim riječima, projekt je pokrenut na inicijativu studenata jer već dugo vremena HNK Mostar sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru ima razne oblike suradnje, između ostaloga i kroz Dramski studio mladih, kao i ostale sadržaje.

„Došli smo tako na ideju nastaviti suradnju i na ovaj način. Trudimo se biti otvoreni za mlade ljude i dati im što više prilika, pa smo napravili zajednički projekt, predali ga Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, oni su tu prepoznali veliki potencijal i dodijelili nam sredstva za realizaciju ovog projekta“, kaže Vukoja.

Trenutno je na repertoaru HNK Mostar 11 živućih predstava. Kao jedan od pokazatelja uspješnosti i zanimljivosti repertoara može poslužiti činjenica kako je od tih 11 predstava čak osam festivalskih predstava, dakle onih koje su prošle natječajnu festivalsku selekciju.

„Sam dolazak na festival je ozbiljan proces, a od osam takvih predstava čak sedam je osvojilo 42 nagrade“, istaknuo je Vukoja.

O tomu koliko je suradnja s HNK Mostar značajna za studente, govorio je glasnogovornik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Daniel Prgomet.

„Mi studenti znamo koliko nam u ovom periodu svaka marka znači i zato su besplatne ulaznice sjajan projekt. Repertoar HNK Mostar bogat je i sadržajan i mislim kako svatko može pronaći nešto za sebe. Tomu svjedoči i činjenica kako od 12 tisuća vaučera po sezoni, naši studenti preuzmu skoro sve jer su zainteresirani za kazalište“, izjavio je Prgomet.

Studente je u ime Sveučilišta u Mostaru ovom prilikom pozdravila i prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a dr. sc. Sanja Bijakšić, koja je naglasila kako projekt ima izniman nacionalni, ali i društveni značaj za zajednicu te zahvalila svima koji sudjeluju u njemu.

Ovom prigodom, ravnatelj HNK Mostar je glasnogovorniku Studentskog zbora uručio i vaučer s rednim brojem jedan te monografiju kazališta.

Član glumačkog ansambla i jedan od voditelja Dramskog studija mladih HNK Mostar Ivan Skoko govorio je o projektu Dramskog studija mladih kroz koji HNK Mostar, koristeći metode dramskog odgoja i upoznajući ih s osnovama dramskog rada, nastoji kazališnu umjetnost približiti mladim ljudima.

Podsjetimo, projekt „HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar“ pokrenut je prije šest godina s ciljem jačanja resursa dvije organizacije od iznimnog nacionalnog, znanstvenog i kulturnog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini – Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u okviru ovoga projekta svake se akademske godine odnosno kazališne sezone studentima Sveučilišta u Mostaru besplatno podijeli 12 tisuća vaučera/ulaznica za predstave HNK Mostar.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: