U HNK Mostar održana komemoracija za Davorina Briševca – Okca

„Prva perspektiva iz koje želim reći nešto o Okcu ona je osobna, prijateljska. Bio je dovoljan jedan pogled njegovih velikih, dječjih očiju i jedan samurajski precizan, lucidan i duhovit komentar da vam izmami osmijeh i želju da ga zagrlite. Prijateljski odnos bio je protkan i povremenom suradnjom vezanom za njegovo likovno stvaralaštvo. Nagovarao bih ga da više slika i češće izlaže, ali njemu se to nije previše dalo jer je u potpunosti bio operiran od gradnje bilo kakve karijere i nije ga zanimao bilo kakav društveni status. Šteta. Ne zbog karijere i statusa, nego zbog činjenice da je bio mnogo talentiraniji i bolji slikar nego što se to može zaključiti iz njegova opusa“, rekao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na komemorativnom skupu posvećenom Davorinu Briševcu – Okcu, akademskom slikaru i dugogodišnjem scenografu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koji je iznenada preminuo u četvrtak, 3. studenog 2022. godine.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja

„Druga perspektiva ona je profesionalna i kolegijalna, u okviru HNK Mostar, u kojem je Okac kao scenograf i jedan od utemeljitelja prisutan i djelatan od samog njegovog nastanka. No, Okac je bio mnogo više od scenografa. Bio je duša i duh našega kazališta, izvor nadahnuća, zadovoljstva, radosti“, kazao je, između ostaloga, Vukoja.

Davorin Briševac – Okac rođen je u Varešu 1957. godine odakle se s obitelji preselio u Bugojno gdje je završio srednju školu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu i postao akademski slikar. U Bugojnu je radio kao dizajner, pedagog i scenograf velikog broja predstava tamošnjeg teatra FEDRA. U ratnim godinama doseljava u Mostar gdje se zaposlio kao scenograf u HNK Mostar. Scenografijom se bavio i na filmu, autor je niza nekoliko poštanskih marki i ilustracija za udžbenik, a izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi.

U srijedu, 9. studenoga 2022. godine u 11 sati u HNK Mostar održana je komemoracija na kojoj su mu rodbina, prijatelji, kolege i poznanici odali počast minutom šutnje, a zatim su se prisutnima, osim ravnatelja Vukoje, obratili i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, član glumačkog ansambla Miro Barnjak, profesor Antun Lučić te književnik Dragan Marijanović.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina

„Hvala ti što si izabrao Mostar za mjesto življenja. Svojim dolaskom i ostankom ovdje oplemenio si i nas i naš grad. Hvala ti što si bio s nama u HNK Mostar od početka i pomogao sačuvati i izgraditi ovu instituciju na ponos nama i svim odrednicama iz njenog naziva. Hvala ti za sve tvoje scenografije, za sva tvoja likovna rješenja, za sve ideje koji si ugradio u brojne predstave“, kazao je Dragan Komadina.

„Hvala ti što si ovaj grad činio i učinio tolerantnijim te otvorenijim za dijalog. Impulzivan, energičan, žustar, ali nikad isključiv u iznošenju svog mišljenja. Uvijek buntovan i uvijek svoj. Nedostajat će nam svima tvoj duh i tvoja duhovitost kojom si nam uvijek popravljao dan“, zaključio je Komadina.

Miro Barnjak pročitao je tekst koji je o Okcu napisala stalna vanjska suradnica HNK Mostar Gloria Lujanović, a prisutnima su se još obratili profesor Antun Lučić te književnik Dragan Marijanović sa svojim sjećanjima i refleksijama o Davorinu Briševcu – Okcu. Komemoraciju je vodila glumica Nikolina Marić, a za glazbeni dio bio je zadužen Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar.

Književnik Dragan Marijanović
Profesor Antun Lučić
Glumac Miro Barnjak

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: