Uskoro novi kazališni specijalitet

Ni mjesec dana nije prošlo od posljednje premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a riječ je o kod publike izuzetno prihvaćenoj predstavi „Noć s Aleksom“, koju je postavio istaknuti hrvatski redatelj Ivica Buljan po tekstu Marka Tomaša, a već smo započeli  rad na novom dramskom komadu. Ako je suditi po kreativnom timu i izabranom tekstu, uskoro će pred mostarsku publiku doći još jedan kazališni „specijalitet“. Ugledni hrvatski redatelj Ivan Leo Lemo priprema praizvedbu predstave „Sretni ljudi“ prema tekstu Nine Mitrović, jedne od najuspješnijih i najproduktivnijih hrvatskih dramatičarki na početku 21. stoljeća.

Dramski tekst „Sretni ljudi“ nema klasičnu strukturu. Može ga se promatrati kao zbirku kratkih monodrama. Slijedom toga moguće ga je izvesti kao niz od deset monologa čiji redoslijed nije fiksiran. Također ga je moguće izvesti preplitanjem dijelova samih monologa čime se dobiva kaledioskopska struktura.  Komad se događa u teatru, na sceni i u gledalištu, za vrijeme jedne predstave. Pred nama su misli običnih ljudi iz publike. Među njima se krije i trojac koji je profesionalno vezan za teatar. Ključni se događaji preklapaju čime se dobivaju skokovi u vremenu, kako naprijed, tako unazad. Na taj se način isti dramski moment promatra iz više različitih perspektiva što kreira rašomonski efekt.

Nina Mitrović diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je Scenarij na London Film School u Londonu. Autorica je drama, scenarija te radio-dokumentaraca. Kao dramatičarka debitira 2003. godine dramom „Komšiluk naglavačke“ u režiji Saše Anočića i izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Drame su joj izvođene u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Makedoniji te Bosni i Hercegovini. Prevedene su na slovenski, češki, njemački, engleski, francuski i makedonski jezik.

Ivan Leo Lemo već je poznat mostarskim ljubiteljima dramske umjetnosti. U HNK Mostar 2017. godine postavio je kazališnu uspješnicu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, koja je osvojila osam značajnih nagrada, potom 2018. godine također nagrađivanu predstavu „Logorilijada“ te 2019. godine „Kraljevo“ Miroslava Krleže.

Rođen je u Splitu 1976., gdje je završio gimnaziju i Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. U Zagrebu je na Akademiji dramske umjetnosti diplomirao 1999. s dekanovom nagradom. Redatelj je brojnih predstava, ali i komercijalnih projekata; fashion weeka, modnih revija, koncerata, festivala, TV spektakala. U radu na predstavama, osim kao redatelj, pojavljuje se i kao koautor dramskih tekstova te kao scenograf. Posljednjih godina bavi se jako uspješno kabareom kao umjetničkom formom.

Premijera predstave „Sretni ljudi“ planirana je za siječanj 2023. godine.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: