Uspješna sezona unatoč koronakrizi

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru privelo je kraju ovogodišnju, jubilarnu, 25. kazališnu sezonu. Premda je ova sezona po broju i kvaliteti premijerno izvedenih predstava, gostovanjima, pozivima na festivale i posebnim projektima trebala biti „sezona za pamćenje“, zbog koronakrize mnoge su planirane aktivnosti otkazane ili odgođene. Ipak, gledajući godinu dana unatrag, ni novonastale okolnosti nisu spriječile HNK Mostar da ostvari jednu od najuspješnijih sezona. Premijerno je izvedeno 5 predstava, čime je repertoar u sezoni 2019./2020. zaokružen s 15 predstava. Od ovoga broja, 12 predstava je u ranijim godinama nastupilo na raznim festivalima, a 6 je nagrađeno s 21 nagradom.

Dvadesetpeti rođendan obilježen je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave „Kraljevo“, nastale po tekstu Miroslava Krleže u režiji Ivana Lea Leme. Uz „Kraljevo“, premijerno je izvedeno još četiri predstave:

  • dokumentarno-glazbeni pastoral prema tekstu fra Šimuna Šite Ćorića „Didak – svjetlost iz Hercegovine“ u režiji Ivana Lea Leme
  • „Što te nema“ u režiji Erola Kadića, prema tekstu Marijane Aracki te u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjoj Luci
  • „Identitluk“, po motivima knjige Amina Maaloufa „U ime identitea“, u režiji Tanje Miletić Oručević i u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Studijem za izvedbene umjetnosti u Mostaru
  • „Spremni“, po tekstu Kristine Gavran i u režiji Jelene Kordić Kuret.

Posljednja predstava, u produkcijskom smislu, može se smatrati punokrvnom mostarskom predstavom jer je nastala suradnjom autorskog tima HNK Mostar i vanjskih suradnika s mostarskom adresom i međunarodnim autorskim uspjesima. Pored toga, riječ je o prvoj predstavi u Bosni i Hercegovini koja je započeta i premijerno izvedena u koronakrizi.

Upriličena je i promocija monografije „25 godina HNK Mostar“, koja sadrži sve teatrološke podatke o Kazalištu, kao i tekstove o prošlosti i budućnosti Kazališta. Monografiju u pdf formatu moguće je besplatno preuzeti na stranici www.hnkmostar.ba.

U vremenu karantene HNK Mostar nastojao je održati kontakt s publikom kroz projekt prikazivanja predstava online na YouTube i Vimeo kanalima, a pored toga, pokrenut je i projekt „Kazališni vremeplov“ s naglaskom na događaje važne za HNK Mostar.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kreće s novom sezonom potkraj kolovoza, s već gusto planiranim rasporedom. Predstava „Identitluk“ gostuje 30. kolovoza 2020. na 39. Kazališnim/Pozorišnim igrama u Jajcu, a 27. rujna na 17. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“. Ista predstava će u listopadu ove godine biti izvedena na 30. Marulićevim danima u Splitu. HNK Mostar nastupit će s predstavom „O ljubavi“ na Fringe festivalu u Edinbourghu, ali još nije poznat datum održavanja ovoga prestižnog i najvećeg svjetskog umjetničkog festivala.

U koprodukciji sa SARTR-om, u rujnu započinje i rad na predstavi „Anđeo uništenja“, po tekstu Elfriede Jelinek i u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker.

„I jubilarna, 25. sezona pokazala je da smo i hrvatsko i mostarsko i bosanskohercegovačko kazalište. Nadam se kako će sezone koje slijede pokazati da se s pravom možemo smatrati i europskim kazalištem“, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.