Predstava “Ovaj mali život” zajednički projekt dvije mostarske teatarske kuće

Premijera predstave “Ovaj mali život” otvorit će 21. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” u petak 17. svibnja. Riječ je o predstavi autorice i redateljice Emine Kovačević-Podgorčević nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Ovogodišnji festival trajat će do 24. svibnja, a program festivala čini sedam izvrsnih kazališnih komada komediografskog žanra domaće i regionalne produkcije.

Selektor festivala Mirza Skenderagić istaknuo je kako je ovogodišnji glavni cilj festivala bio uvrstiti što više formi komedije.

“Sve su to posebne forme koje se međusobno razlikuju, ali negdje u nekoj cjelini stvaraju jedan vrlo zanimljiv program koji će zabaviti publiku, ali i postaviti pitanja koja se tiču društvenog stanja u ovoj našoj zemlji. Program je prije svega raznovrstan i za svakoga će biti ponešto”, kazao je Skenderagić.

Nedostatak kadrova

Osvrćući se na razdoblje između dva festivala direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Emir Spahić kazao je kako je protekla godina išla prema ovom festivalu u pozitivnom pravcu te je izrazio nadu da će i ovaj festival mostarskoj publici osigurati sedam dana kvalitetnog teatarskog sadržaja. Rezimirajući prošlogodišnji rad Pozorišta Spahić je kazao kako je unatoč višegodišnjem problemu nedostatka ljudskog kadra ostvareno stabilno poslovanje te unaprijeđen i programski sadržaj koji se ogleda kroz broj izvedenih predstava, premijera, gostovanja i brojnih nagrada.

“Radili smo s ekstra naporom jer nas muči isti problem godinama, a to su ljudski resursi. Ove smo godine angažirali dvije nacionalne kuće kako bismo sastavili ansambl od pet glumica i glumaca za ovu koprodukcijsku predstavu”, kazao je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru.

S obzirom da festival otvara predstava koja je rađena u suradnji dviju mostarskih kazališnih kuća ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja izrazio je nadu za dobru suradnju i u budućnosti, te čestitao na još jednoj uspješnoj organizaciji festivala Mostarska liska.

“To je festival koji je u našim mostarskim, ali i širim okvirima, vrlo značajan i profiliran, te je potreban našoj kazališnoj sceni. Slažem se s kolegom Spahićem, činjenica je i da NP Mostar i  HNK Mostar funkcioniraju u jako teškim uvjetima koji se u prvom redu očituju kroz nedostatak kadrova i u takvim uvjetima jako je teško postizati rezultate koje naše dvije kuće postižu”, naglasio je Vukoja.

Tijekom konferencije za medije Spahić i Vukoja ukazali su na veliki dugogodišnji problem u kojem se nalaze obje kazališne kuće. Istaknuli su kako Narodno pozorište u Mostaru i HNK Mostar već duže vrijeme funkcioniraju u jako teškim uvjetima koji se prije svega očituju u nedostatku ljudskih kadrova, s jako malim brojem članova njihovih ansambala.

“Ukupna situacija u jednoj i drugoj kući poprilično je teška i složena, ali nastojimo unutar toga zbilja funkcionirati i ispunjavati svoju društvenu i kulturnu misiju”, kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Istinski plod ljubavi prema kazalištu i publici

Više o zajedničkoj predstavi “Ovaj mali život” govorila je autorica i redateljica Emina Kovačević-Podgorčević.

“Prije svega, izgledalo je kako će ova predstava biti potvrda Murphyjevog zakona (ako nešto može krenuti krivo, vjerojatno će krenuti krivo, op. a.), izgledalo je kao teorija kaosa koja se odvija pred našim očima. Međutim, dogodila se predivna stvar i predstava je pobila taj zakon. U nemogućim uvjetima, pritiscima, uspjeli smo napraviti nešto i s obrazom ćemo izaći pred mostarsku publiku. Radili smo u izuzetno kratkom roku, s nekima od glumaca je ovo moja prva suradnja, a vjerujem kako smo na kraju dobili predstavu koja je neka vrsta otpora čitavom kaosu oko nas, predstava koja je istinski plod ljubavi prema kazalištu i publici”, zaključila je Kovačević-Podgorčević.

Da je rad na predstavi bio težak, s autoricom i redateljicom složile su se i glumice u predstavi Fatima Kazazić Obad i Nikolina Marić koje su, između ostalog, poručile kako im je ogromna čast igrati na “Mostarskoj liski”. Ovogodišnji stručni žiri čine Emir Hadžihafizbegović, Miroslav Momčilović i Maja Lasić.

Pored dvije spomenute glumice u predstavi igraju Amela Kreso, Emir Sejfić i Mirela Mijačank Kordić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, glazbu Mirza Gološ, scenski pokret Fatima Kazazić Obad, asistentica dramaturginje je Nedžma Čizmo, dizajn svjetla potpisuje Harun Pilav, a dizajn plakata Stella Dujmusić.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: