Za “Hamleta” se traži ulaznica više i u Zadru

Za “Hamleta” se traži ulaznica više i u Zadru

609
PODIJELI

HNK Mostar gostuje večeras s hit predstavom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Večerašnjom predstavom HNK Zadar otvara kazališnu sezonu, a sve ulaznice za “Hamleta” rasprodane su već nekoliko dana. To dodatno utvrđuje činjenicu da je redatelj Ivan Leo Lemo zajedno sa svojim suradnicima i ansamblom HNK Mostar postavio izuzetno kvalitetnu kazališnu predstavu.

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, jedno od najboljih Brešanovih djela i ujedno jedno od najboljih djela suvremene hrvatske književnosti, ovjenčano brojnim nagradama za tekst i još brojnijim za uprizorenja u proteklih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama, svakoj kazališnoj kući predstavlja svojevrsnu repertoarsku poslasticu. Radnja ove komedije smještena je u Dalmatinskoj zagori, u pedesete godine 20. stoljeća u vrijeme poslijeratne bijede i nastojanja komunističko-socijalističkog režima da sve više učvrsti svoju vlast i tako indoktrinira sve pa i siromašne stanovnike izmišljenog sela Mrduše Donje. Kako bi vlast prikazala “napredak”, politički glavni ljudi u selu odlučili su napraviti predstavu prema Shakespeareovom najpoznatijem djelu – “Hamletu”, ali budući da je to djelo intelektualno nedostižno neobrazovanim mještanima, seoski učitelj dobio je zadatak “prilagoditi” slavno djelo kako bi ga svi razumjeli. Istovremeno se među mještanima odvija prava drama, koja po mnogočemu nalikuje na radnju Hamleta.

Ova groteskna tragikomedija izazvala je velike kontroverze s obzirom da ismijava totalitaristički sustav, ali je upravo zbog istog polučila veliki uspjeh.

Video trailer predstave možete pogledati ovdje 

Dnevnik.ba

NEMA KOMENTARA