Online izvedba Kraljeva večeras u 20 sati

„Kraljevo“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, rađeno u režiji Ivana Lea Leme i po Krležinom tekstu, bit će online izvedeno na ovogodišnjem Devetom festivalu „Miroslav Krleža“, a izvedba će se moći pratiti danas u 20 sati na YouTube kanalu HNK Mostar (https://youtu.be/we3BCcyD6pY).  

Upravo premijernom izvedbom ove predstave, HNK Mostar je 22. rujna 2019. počeo obilježavanje 25. godišnjice osnutka.

„Budući da se radi o jednom od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže te imajući u vidu (malo)brojnost našega dramskog ansambla, kao i prostorno-tehnička ograničenja, bio je to za nas veliki kreativni i produkcijski izazov“, kazao je ravnatelj ove kazališne kuće Ivan Vukoja te dodao: „Činjenica da smo uvršteni u glavni program 9. festivala ‘Miroslav Krleža’, svjedoči nam da smo uspješno odgovorili kako na kreativni tako i na produkcijski izazov uprizorenja drame koja je na svoju praizvedbu čekala punih 40 godina. Hvala Goranu Matoviću, ravnatelju Festivala, ne samo na uvrštavanju u festivalski program, nego i na oduševljenju nakon odgledane predstave te ogromnom trudu i namjeri da se predstava odigra na Markovu trgu u Zagrebu“.

Ravnatelj Festivala Miroslava Krleže Goran Matović odmah nakon pogledane predstave u betonskom podrumu HNK gdje je formirana nova scena prigodnog naziva „H-alter scena“, poželio ju je postaviti na Markov trg,  između Vlade, Sabora i Markove crkve, a, kako kaže, prijedlog su sa simpatijama primili redatelj Lemo i ravnatelj Vukoja.

“Međutim, zbog svih poznatih nepogoda koje su nas zadesile, nažalost nismo mogli realizirati gostovanje na način kako smo zamislili, ali smo se spojili s HNK Mostar. Festival Miroslav Krleža u svom redovitom repertoaru ima predstavu ‘Kraljevo’ koja se u realnom vremenu igra u Mostaru, a preko video-linka Teatra poezije i Festivala ‘Miroslav Krleža’ svi je zainteresirani mogu gledati na YouTube kanalu“ kazao je Matović te dodao: „Ova predstava ima nešto što je avangardno, posebno, naprosto prati i čita duh Miroslava Krleže“.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo prati ovaj festival od njegovog početka te je izuzetno počašćen što „Kraljevo“ gostuje na njemu.

„Ove godine su tu i Ecijina ‘Bobočka’ i naše ‘Kraljevo’ HNK Mostar. Osobito mi je drago da uz veterane HNK Mostar Jelenu Kordić Kuret i Roberta Pehara, u predstavi igraju i polaznici Dramskog studija mladih. Slavimo Krležu! 7. srpnja njegov je rođendan. Uvijek je dobro okupiti se oko njegove misli, riječi, djela i neviđenog utjecaja na hrvatsku književnost i hrvatsku kulturu općenito“, zaključuje Lemo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: