Predstava “Gnijezdo” oduševila sarajevsku publiku

Postoji predstava u kojoj su vam uključena sva čula, pa čak i čulo mirisa i okusa. Predstava u kojoj se na sceni, osim igranja i kuha, a publika ima priliku to i probati. Predstava koja je na festivalu Dani Jurislava Korenića dobila nagradu za najbolju predstavu u cjelini, “Gnijezdo” HNK Mostar, ponovo je izvedena pred sarajevskom publikom.

Inspirirana poezijom Marka Tomaša, Marina Petrović Liker režirala je predstavu “Gnijezdo” – mjesto koje se gradi ali razara, mjesto koje se napušta ali i kojem se često vraćamo. Konflikti, spor oko obiteljske kuće, suze i smijeh, sve to u jednom gnijezdu.

“Mi smo ga gradili i strašno nam je bitno da to gnijezdo uvijek stoji, da to gnijezdo uvijek bude na svom mjestu, ali nisu uvijek sve stvari postavljene onako kako bi mi željeli, tako da nekad ispadne neka grančica pa je moramo vratiti na svoje mjesto, a to je isto kao i s međuljudskim odnosima”, kaže glumac Bojan Beribaka.

U ovoj predstavi nema kazališne rampe, publika se na samom početku poslužuje kavom, čajem ili rakijom, kako bi se stvorila ugodna, kućna atmosfera.

“Mene zapravo zanima kazalište kao događaj, kao jedan susret publike i izvođača koji se događa u zajedničkom dijeljenju, osjećanju atomsfere i koja nije samo gledanje i slušanje nego i upijanje svim okusima, dodirima, mirisima, osjećajem prostora”, ističe redateljica Marina Petković Liker.

“Ljudi su više navikli, možda su se i malo zasitili od standardnih predstava koje gledaju, tu je i rampa, nešto se događa mimo njih i sad je ovo nešto novo, da mi komuniciramo, ne samo glumci između sebe nego i s publikom, i počastimo ih”, kaže glumica Nikolina Marić.

A Angela Bulum je zadužena da publika s predstave ode, ne samo zadovoljna, nego i sita. Kazala je kako je ova uloga zahtjevnija jer ima pripremu i prije samog igranja, s obzirom da tijekom predstave kuha i pravi kolač.

“Otprilike to bude u isto vrijeme na istom tom mjestu kad se nešto događa, tad je moj kolač gotov ili je vrijeme da nešto stavim u juhu i tako to funkcionira i evo za sada funkcionira, publika bude zadovoljna juhom i kolačem”, kaže glumica Angela Bulum.

Na nedavno održanom festivalu Dani Jurislava Korenića, ovdje u Kamernom teatru 55, predstava HNK Mostar “Gnijezdo” proglašena je najboljom predstavom.

“Sreća da smo uopće igrali na ovom festivalu i da smo onda dobili nagradu. Velika je to stvar i za mene i za glumce i za HNK Mostar, tako da je to baš veliko priznanje”, ističe redateljica.

Ovaj komad o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu što učiniti sa zajedničkom kućom bezvremenska je tema koja je oduševila i sarajevsku publiku.

Adrijana Gavrić / N1 / 31. 1. 2019.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte: