R. Pehar za V. list: Četiri nagrade iz Brčkog dat će nam pozitivan vjetar u leđa

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar na nedavno završenom 34. regionalnom festivalu “Susreti kazališta/pozorišta” u Brčkom osvojilo je četiri nagrade za “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja”. Među nagrađenima je i glumac Robert Pehar s kojim smo podijelili nekoliko rečenica o ovom uistinu velikom uspjehu.

Što je posebnost ove predstave?

– Posebnost naše predstave je jedan sasvim novi pristup ovom dramskom komadu, a bez dramaturškoga zadiranja u izvorno autorstvo Ive Brešana. Redatelj ove predstave Ivan Leo Lemo i naš umjetnički savjetnik Dragan Komadina vješto i spretno intervenirali su u scenskom postavljanju likova Šimurine i učitelja, što se pokazalo pozitivno prepoznatljivim i na festivalu u Brčkom gdje smo, igrajući ta dva lika, upravo kolegica Jelena Kordić Kuret i ja dobili nagrade.

O kojim je nagradama riječ?

– Prema ocjeni stručnog žirija, naša Jelena Kordić Kuret dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu na festivalu za ulogu Šimurine, Mirjana Zagorec za najbolji kostim i Zvonimir Dusper Dus za najbolju glazbu na festivalu. Žiri publike dodijelio mi je nagradu za ulogu učitelja kao najbolju mušku ulogu na festivalu.

Kakvi su dojmovi stručnog žirija i žirija publike te kako su oni obrazložili takvu odluku?

– S obzirom na to da sam bio na svečanoj dodjeli nagrada u Brčkom, nakon dodjele u neformalnim razgovorima s članovima stručnog i žirija publike stekao sam dojam kako je naša predstava ostavila dobar dojam na njih, a osobito na brčansku, u kazališnom smislu, vrlo pismenu publiku, što je na koncu i rezultiralo ovim nagradama.

Festival u Brčkom jedan je od najznačajnijih teatarskih festivala u BiH. Koliko je bila jaka konkurencija ovogodišnje smotre?

– Festival u Brčkom, koji je ove godine održan 34. put, postao je, a ja bih rekao, i ostao, zahvaljujući ljudima koji stoje iza organizacije, naš najugledniji festival kazališne umjetnosti u regiji, tako da je konkurencija na Susretima kazališta/pozorišta u Brčkom uvijek jaka.

Ove godine tu su bila kazališta iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Podgorice, Banje Luke, Prijedora, Zenice i mi iz Mostara.

Što konkretno te nagrade znače za “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja”? Jesu li planirana gostovanja predstave u drugim gradovima i na drugim festivalima?

– Svakako da će te nagrade dati predstavi pozitivan vjetar u leđa, a posebno zato što je ovo prvi festival na kojemu je predstava sudjelovala nakon njezine premijere polovinom svibnja ove godine.

Već imamo planirana mnoga gostovanja, a svakako ćemo tu predstavu ponuditi i drugim festivalima.

Kakvi su planovi za nove projekte do kraja kazališne sezone?

– Do kraja kazališne sezone 2017./2018. planirali smo imati još tri premijerne izvedbe. Početak sezone obilježen je predstavom “Noć tribada” autora Pera Olova Enquista u režiji Borislava Stjepanovića. Već u prosincu krećemo s probama za predstavu “Preobražaj” rađenu po motivu čuvenog Kafkina djela, a u goste nam kao redatelj dolazi Segor Hadžagić. U novoj kalendarskoj godini postavit ćemo na scenu i dramu “Eva” po motivima djela Marka Tomaša, kao i dramu “Logorovanje” koja govori o životu i djelu hrvatskog književnika Ilije Jakovljevića.

Očekujete li, kao javna institucija, veću podršku u svom radu nakon uspješno završenog projekta “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”?

– To nije prvi projekt s kojim je HNK u Mostaru imao uspjeha pa se ne sjećam nekog prevelikoga ushićenja onih koji bi trebali davati podršku institucijama kulture kod nas. Prije svega, radom i entuzijazmom našeg ansambla i uspješnim vođenjem ove kuće od ravnatelja, umjetničkog savjetnika i Uprave, mislim da smo postali prepoznatljiv kulturni čimbenik. Ono što nam uvijek “visi nad glavom” jest to što mi još nismo uvršteni u javni proračun, nego smo još uvijek na grantu te i ovom prigodom pozivamo odgovorne da to pitanje konačno riješe.

Oliver Cvitković / Večernji list / 30. 11. 2017.

Klikom na dugme ispod možete preuzeti originalni tekst iz Večernjeg lista u pdf-u.

[maxbutton id=”9″]

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: