R. Pehar za V. list: Četiri nagrade iz Brčkog dat će nam pozitivan vjetar u leđa

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar na nedavno završenom 34. regionalnom festivalu “Susreti kazališta/pozorišta” u Brčkom osvojilo je četiri nagrade za “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja”. Među nagrađenima je i glumac Robert Pehar s kojim smo podijelili nekoliko rečenica o ovom uistinu velikom uspjehu.

Što je posebnost ove predstave?

– Posebnost naše predstave je jedan sasvim novi pristup ovom dramskom komadu, a bez dramaturškoga zadiranja u izvorno autorstvo Ive Brešana. Redatelj ove predstave Ivan Leo Lemo i naš umjetnički savjetnik Dragan Komadina vješto i spretno intervenirali su u scenskom postavljanju likova Šimurine i učitelja, što se pokazalo pozitivno prepoznatljivim i na festivalu u Brčkom gdje smo, igrajući ta dva lika, upravo kolegica Jelena Kordić Kuret i ja dobili nagrade.

O kojim je nagradama riječ?

– Prema ocjeni stručnog žirija, naša Jelena Kordić Kuret dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu na festivalu za ulogu Šimurine, Mirjana Zagorec za najbolji kostim i Zvonimir Dusper Dus za najbolju glazbu na festivalu. Žiri publike dodijelio mi je nagradu za ulogu učitelja kao najbolju mušku ulogu na festivalu.

Kakvi su dojmovi stručnog žirija i žirija publike te kako su oni obrazložili takvu odluku?

– S obzirom na to da sam bio na svečanoj dodjeli nagrada u Brčkom, nakon dodjele u neformalnim razgovorima s članovima stručnog i žirija publike stekao sam dojam kako je naša predstava ostavila dobar dojam na njih, a osobito na brčansku, u kazališnom smislu, vrlo pismenu publiku, što je na koncu i rezultiralo ovim nagradama.

Festival u Brčkom jedan je od najznačajnijih teatarskih festivala u BiH. Koliko je bila jaka konkurencija ovogodišnje smotre?

– Festival u Brčkom, koji je ove godine održan 34. put, postao je, a ja bih rekao, i ostao, zahvaljujući ljudima koji stoje iza organizacije, naš najugledniji festival kazališne umjetnosti u regiji, tako da je konkurencija na Susretima kazališta/pozorišta u Brčkom uvijek jaka.

Ove godine tu su bila kazališta iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, Podgorice, Banje Luke, Prijedora, Zenice i mi iz Mostara.

Što konkretno te nagrade znače za “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja”? Jesu li planirana gostovanja predstave u drugim gradovima i na drugim festivalima?

– Svakako da će te nagrade dati predstavi pozitivan vjetar u leđa, a posebno zato što je ovo prvi festival na kojemu je predstava sudjelovala nakon njezine premijere polovinom svibnja ove godine.

Već imamo planirana mnoga gostovanja, a svakako ćemo tu predstavu ponuditi i drugim festivalima.

Kakvi su planovi za nove projekte do kraja kazališne sezone?

– Do kraja kazališne sezone 2017./2018. planirali smo imati još tri premijerne izvedbe. Početak sezone obilježen je predstavom “Noć tribada” autora Pera Olova Enquista u režiji Borislava Stjepanovića. Već u prosincu krećemo s probama za predstavu “Preobražaj” rađenu po motivu čuvenog Kafkina djela, a u goste nam kao redatelj dolazi Segor Hadžagić. U novoj kalendarskoj godini postavit ćemo na scenu i dramu “Eva” po motivima djela Marka Tomaša, kao i dramu “Logorovanje” koja govori o životu i djelu hrvatskog književnika Ilije Jakovljevića.

Očekujete li, kao javna institucija, veću podršku u svom radu nakon uspješno završenog projekta “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”?

– To nije prvi projekt s kojim je HNK u Mostaru imao uspjeha pa se ne sjećam nekog prevelikoga ushićenja onih koji bi trebali davati podršku institucijama kulture kod nas. Prije svega, radom i entuzijazmom našeg ansambla i uspješnim vođenjem ove kuće od ravnatelja, umjetničkog savjetnika i Uprave, mislim da smo postali prepoznatljiv kulturni čimbenik. Ono što nam uvijek “visi nad glavom” jest to što mi još nismo uvršteni u javni proračun, nego smo još uvijek na grantu te i ovom prigodom pozivamo odgovorne da to pitanje konačno riješe.

Oliver Cvitković / Večernji list / 30. 11. 2017.

Klikom na dugme ispod možete preuzeti originalni tekst iz Večernjeg lista u pdf-u.

[maxbutton id=”9″]

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 036/446 024 ili 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Sve predstave počinju u 20 sati, osim ako nije drukčije navedeno. Za sve dodatne informacije u vezi rezervacija ulaznica možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 10 do 16 sati na broj telefona ili adresu e-pošte:

Greška: Kontakt obrazac nije pronađen.