U Velikom tjednu online dvije predstave prigodne tematike

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja s online emitiranjem svojih predstava. Na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka 2020., emitiranje je započelo kazališnom uspješnicom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ i nastavljeno nagrađivanom predstavom „Gnijezdo“. Publika je očito dobro prihvatila projekt jer je „Hamlet“ imao oko 3.000 gledanja, a „Gnijezdo“ preko 1.300.

U Velikom tjednu, preko svoga Youtube kanala (https://www.youtube.com/hnkmostar1), Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru emitirat će snimke dvije predstave „Brat magarac“ i „Didak – svjetlost iz Hercegovine“.

 „Bratom magarcem“ sveti je Franjo nazvao svoje tijelo na kojemu je putovao do sestre Smrti. Lik svetog Franje jest glava ovog scenskog tijela, ali se on pokreće u ritmu ansambla, kao „braća“ pauci i „sestre“ ptice. Mostarski, bolje reći hercegovački „Brat magarac“, u režiji Lawrencea Kiirua, izbjegao je zamku kazališne vjersko-didaktičke pouke. Uronjen u formu etno mjuzikla, s koreografskim elementima koji zbog svoje zaigranosti i vizualne sugestivnosti često natkriljuju cjelokupni verbalni narativ, a samim tim glazbu, ples i pokret čine estetskim trojstvom neodvojivim od ovog scenskog rituala, uspio je ozbiljnost neskrivenog moraliteta pretvoriti u blagdan scenske razigranosti.

„Brat magarac“, čiji je autor istaknuti hrvatski glumac i redatelj Rene Medvešek, praizveden je prije dvadeset godina u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je kao predstava polučio ogroman uspjeh, o kojemu je nepodijeljeno svjedočilo zanimanje publike i kritike.

Snimak će biti dostupan od ponedjeljka, 6. travnja, do četvrtka, 9. travnja.

Od Velikog petka, 10. travnja, do Uskrsnog ponedjeljka, 13. travnja, kroz dokumentarno-glazbeni pastoral „Didak – svjetlost iz Hercegovine“ prisjetit ćemo se fra Didaka Buntića, hercegovačkog velikana, koji je krajem Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat za 17.000 djece. Ovaj znameniti franjevac obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško.

Autor teksta je fra Šimun Šito Ćorić, a pastoral je režirao Ivan Leo Lemo. Koproducent ovog projekta je HKUD „Didak“ iz župe Gradnići.

Rezervirajte ulaznicu

Cijene ulaznica:
  • Redovita - 10 KM
  • Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe - 5 KM
  • Studenti i nastavno osoblje Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne e-Vaučere (kliknite ovdje za više i informacija o e-Vaučerima)
Ulaznice možete rezervirati na dva načina:
  1. Pozivom na broj 063/019-019
  2. Porukom preko Facebook Messengera (kliknite ovdje za otvaranje Messengera)
Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti najkasnije 24 sata prije početka predstave! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati svakim radnim danom od 9 do 17 sati na donji broj telefona ili adresu e-pošte: